Norges beste bandyspillere

shutterstock_52755688

Norge har vært en bandyspillende nasjon siden tidlig på 1900-tallet. Siden den gang har bandykulturen stått sterkt. Mye av grunnen til dette skyldes nok et stort pågangsmot innad i lag og klubber, pådrivere og initiativtakere som har hjulpet å fremme sporten og skape gode forhold for den. En annen viktig grunn – om ikke den aller viktigste – er det enorme engasjementet blant utøverne.

Gjennom tidene har Norge fostret flere talentfulle, dedikerte bandyspillere. Noen med lange karrierer, andre med historiske prestasjoner. En bandyspiller som hadde begge deler var David Eriksen. Eriksen ble regnet for å være en av de beste bandyspillerne i etterkrigsårene, og var også med å spille i demonstrasjonsturneringen under vinter-OL i Oslo i 1952. Frem til 1940 spilte Eriksen for Sparta, der han blant annet bidro sterkt til at laget fikk etablert seg i eliteserien like før andre verdenskrig. Fra 1940 spilte han for Drafn, som han vant hele ni norgesmesterskap sammen med. I 1946 ble han også med på det norske landslaget. Ved slutten av karrieren hadde han spilt 16 landskamper.

En annen bandyspiller som har fått merkelapper som «Norges beste bandyspiller» og «bandylegende» er Christer Lystad. Lystad la opp i 2014, etter en over gjennomsnittet lang og suksessfylt karriere. Han er fremdeles den bandyspilleren i Norge som har spilt flest landskamper, scoret flest mål og gjort flest målgivende pasninger. Ved karriereslutt hadde han spilt imponerende 132 A-landskamper for Norge. I tillegg, har han vunnet medaljer for både Sverige og Russland. Da han valgte å legge opp, hadde han fungert som spillende trener for Sarpsborg Bandyklubb, samt som landslagstrener. Han hadde også blitt kåret til «Årets Spiller» hele fire ganger.

Christian Waaler har fått samme tittel to ganger. Første gang i 2009, og senest i 2015. I 2015 vant han også norgesmesterskapet med Ready. En tittel han også fikk med Stabæk i 2012. Waaler debuterte på landslaget i 2000, og har spilt godt over 50 landskamper. Under VM i Khabarovsk i 2015 var han med å sikre Norge tabelltopp i gruppe B i kampen mot Latvia. Stillingen endte 8-4 til Norge, der Waaler stod for fire av målene, og ble norsk toppscorer.